Concentratieproblemen

Concentreren betekent dat je je aandacht lang gericht houdt op één ding. Je laat je niet makkelijk afleiden. Als dat niet lukt, dan kan het zijn dat je een concentratieprobleem hebt, maar dat hoeft niet. Misschien is het tijdelijk doordat je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel zit. Of doordat er iets spannends gaat gebeuren waar je steeds mee bezig bent. Ook het gebruik van bepaalde middelen/drugs werken niet goed op je concentratie.

Concentratieproblemen

Tips om je te concentreren

  • Ruim je bureau en je kamer op. Dan is de omgeving rustiger en kan je je beter concentreren
  • Zet je telefoon, televisie, radio en computer uit als je met iets anders bezig bent
  • Werk niet te lang achter elkaar.
  • Houd af en toe een pauze, maar plan dit wel goed in. Je bepaalt vooraf wanneer je pauze hebt en laat dit niet bepalen door het moment waarop je afgeleid bent.
  • Maak een planning van wat je wanneer gaat doen
  • Probeer niet te denken: “Ik moet me concentreren”, maar ga wel elke keer als je gedachten zijn afgedwaald weer terug naar waar je mee bezig was

ADHD en ADD

Als je je altijd moeilijk kunt concentreren, dan heb je misschien een aandachtstekortstoornis. ADD en ADHD zijn aandachtstekortstoornissen. De kenmerken van deze twee stoornissen zijn verschillend. Heb je ADHD dan laat je daarnaast ook vaak druk gedrag zien en doe je soms dingen zonder er goed over na te denken (impulsief)
Mensen met ADD kunnen vooral moeilijk hun aandacht ergens bijhouden. Dwalen snel af, zijn vergeetachtig, dromerig en chaotisch. De lijst van symptomen is groot. Niet iedereen heeft alle kenmerken.

Onderzoek

ADHD of ADD wordt vastgesteld door een deskundige. Deze deskundige gebruikt daarbij gegevens van je ouders en bijvoorbeeld leraren. De meeste mensen die problemen hebben met de concentratie gaan eerst naar de huisarts. Als nodig is, verwijst de huisarts je door naar een iemand die gespecialiseerd is in ADHD of ADD. Dat kan een (kinder/jeugd) psychiater zijn of bijvoorbeeld een GZ psycholoog.