Jeugdgezondheidszorg- 0-4 jaar

Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Bij jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunt u terecht voor informatie en advies over de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van uw kind(eren).

Na de geboorte

In de eerste week komt een er iemand bij u thuis op bezoek voor een gehoortest en een hielprik. Bij de gehoortest krijgt de baby een klein dopje in elk oor. Dit dopje is verbonden met meetapparatuur waarmee getest wordt of het oor goed werkt. Bij de hielprik worden een paar druppels bloed afgenomen via een prikje in de hiel. Hiermee kan een aantal aangeboren ziektes worden ontdekt.

Huisbezoek

Als uw kind 10 tot 14 dagen oud is, maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak voor een bezoek bij u thuis. Zij kan uw vragen beantwoorden, uitleggen hoe er wordt gewerkt en samen bespreken wat de jeugdgezondheidszorg voor u en uw kind kan betekenen.

Naar het consultatiebureau

In het huisbezoek door de jeugdverpleegkundige wordt in overleg met u een afspraak gemaakt bij het consultatiebureau. Dit eerste bezoek is meestal als u kind ongeveer 4 weken oud is. U en uw kind worden bij ieder bezoek ontvangen door de consultatiebureau-assistente. Zij weegt en meet uw kind en noteert dit in het dossier. Daarna gaat u naar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen wordt gekeken naar de groei en ontwikkeling van het kind. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan en eventueel vaccinaties gegeven.

Contact

Informatie bereikbaarheid coronacrisis

Gaat uw afspraak door met de GGD? Op de volgende website vindt u alle informatie. Daarnaast zijn de vragenlijnen voor ouders en kinderen nu tijdelijk uitgebreid. 
Vragenlijn Jeugdgezondheidszorg GGD  0-4 jaar: 088-3556850 van 9.00-17.00 uur.

GroeiGids

Op de website GroeiGids is veel betrouwbare informatie te vinden over opvoeden, opgroeien en gezondheid

Borstvoedingsvriendelijke locatie

Startpunt Wageningen, Rooseveltweg 408 A Wageningen
Consultatiebureau JGZ, Rooseveltweg 408E Wageningen 
De Bakermat, Boterstraat 4A Wageningen