Budgetbeheerder Marinka aan het woord..

'Met een goed financieel overzicht voorkom je veel narigheid!'

Mensen die in een lastige financiële situatie zitten, zien soms (even) door de bomen het bos niet meer. Als budgetbeheerder van de gemeente Wageningen helpt Marinka inwoners weer overzicht te krijgen. Het doel van budgetbeheer is dat iemand het uiteindelijk zelf weer kan. Hoe zorg je voor een financieël gezonde situatie? Dat begint vaak bij het (weer) krijgen van overzicht. Dit klinkt vanzelfsprekend is, maar het doen, kan lastig zijn. 

foto marinka budgetbeheer

Foto: Marinka (budgetbeheerder gemeente Wageningen) aan het werk

Hoe krijg je overzicht?

Dit krijg je door een begroting of budgetoverzicht te maken. Hierin staan al je inkomsten en je uitgaven vermeld. Je plant alle inkomsten en uitgaven die je van tevoren weet zoveel mogelijk in. Je ziet dus ook over een langere periode welke (grotere) uitgaven gaan komen. Je kan daar in eerdere maanden al rekening mee houden. 

Hoe ontstaan geldproblemen? 

Dat kan allerlei redenen hebben. Maar een hele belangrijke is gebrek aan overzicht. Als je niet goed weet wat er aan geld binnenkomt en welke rekeningen er aan komen, dan loop je het risico op overbesteding. Dus dat je meer geld uitgeeft dan je ontvangt. Als je geen overzicht (meer) hebt, krijg je gemakkelijker betalingsachterstanden. Je gaat het ene gat met het andere gat vullen. Dit kan dan van kwaad tot erger worden. Totdat je de vaste lasten niet meer kunt betalen en in de schulden komt. Dat is voor veel mensen natuurlijk een grote nachtmerrie 

Wat levert overzicht je op? 

Het geeft je duidelijkheid en rust. En uiteindelijk ook een stuk minder stress. Hoe beter financieel overzicht, hoe minder slapeloze nachten. Alle inkomsten en uitgaven op een rijtje. In één oogopslag zie je wat je te besteden hebt. Je reserveert met behulp van het overzicht geld voor uitgaven die gaan komen. Bijvoorbeeld geld voor nieuwe kleding. Zo weet je ook beter wat dure maanden en minder dure maanden zijn. Je kan hier van tevoren al rekening mee houden. 

Hoe maak je een overzicht?

Wil je beter overzicht in je financiële situatie? Breng dan je inkomsten en uitgaven in beeld. Dit kan bijvoorbeeld met deze inkomsten en uitgavenplanner.

Hulp nodig? 

Als het niet lukt om zelf je financiën op een rijtje te krijgen. Je kan altijd hulp vragen. Hulp vragen is voor veel mensen erg moeilijk. Maar schaam je niet. Je bent echt niet de enige die het lastig vindt. Je voorkomt er een hoop ellende mee als je op tijd aan de bel trekt als het je boven je hoofd groeit. 

Waar kan dat dan? 

In de eerste plaats bij het Startpunt. Die kan eventueel een vrijwilliger inschakelen voor ondersteuning. Als dat niet voldoende is, kan er bijvoorbeeld bij budgetbeheer een aanmelding worden gedaan. De budgetbeheerders (Marinka en Karima) helpen om weer overzicht te krijgen en je financiële situatie te verbeteren. 

Wist je dat….

Het Startpunt ook een hele handige folder heeft gemaakt met praktische geldtips? Wil je de folder ook lezen, download hem dan snel!