Karien Tel over haar werk in het Startpunt

'Ik wil graag samen met ouders zoeken naar wat goed is voor hun gezin'

Wie ben je en wat is je achtergrond?

Ik heet Karien en werk sinds 1.5 jaar voor een grote zorgorganisatie in de regio en heb werkervaring in de kinderopvang. Ik heb de opleiding algemeen maatschappelijk werk gedaan met eindprofiel Jeugd en Gezin. Sinds 1.5 jaar werk ik bij het Startpunt. Vanaf april ben ik betrokken bij de Inloop Jeugd en Gezin van het Startpunt.

Foto Karien Tel

Wat is de Inloop Jeugd en Gezin

Dit is een speciaal spreekuur in het Startpunt op dinsdagavond en vrijdagochtend voor opvoeders en jongeren voor vragen over opvoeden en opgroeien. Opvoeders en jongeren die nog niet afwisten van het Startpunt zien we meer komen of ze bellen of appen ons met vragen. Opvoeders raden elkaar de inloop ook aan. Dat werkt dus heel goed. Ik vind het heel positief dat je nog geen probleem hoeft te hebben om al wel iets te kunnen bespreken. Het is dus belangrijk te weten dat je met elke vraag kunt komen. We kunnen meedenken zonder dat er veel hulp nodig is. Soms zijn inwoners met een paar tips al geholpen. Ouders en jongeren kunnen ook altijd nog bij het Startpunt terecht. Alleen geeft de inloop extra ruimte voor vragen over opvoeden en opgroeien.

Met welke vragen komen inwoners bij de inloop?

Dat is heel verschillend bijvoorbeeld: Mijn kind heeft veel driftbuien, hoe gaan we hiermee om? Of mijn kind vertoont thuis veel heftiger gedrag dan op school. Hoe kan ik dit zo goed mogelijk begeleiden? Of een vraag van gescheiden ouders waarbij de onderlinge communicatie niet goed verloopt: Hoe hier mee om te gaan richting ons kind? Er komen ook regelmatig vragen van jongeren: Mijn ouders maken veel ruzie, wat kan ik het beste doen? Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen om dit werk goed te kunnen doen?

De ander horen en erkennen in zijn verhaal en gevoelens zonder daar mijn eigen invulling aan te geven. En ook dat je goed aanvoelt hoe je het beste aansluit bij de persoon. Ook vind ik een combinatie van rust en humor belangrijk. In het werken met gezinnen wil ik de kennis en ervaring van de ouders heel serieus nemen. Ik wil best tips geven maar dan wel tips waar ouders behoefte aan hebben. Ouders kennen hun kind het aller beste.

Wanneer ga je met een goed gevoel naar huis?

Vooral wanneer er veel klant contact is geweest. Ik houd minder van de administratieve verwerking. Ik vind het mooi om terug horen dat mensen geholpen zijn met wat ik heb gedaan. Vandaag had ik nog een moeder aan de telefoon die heel blij was met het vrijwilligerswerk dat er is ingezet in haar gezin. Als ik zoiets samen met de inwoner heb kunnen regelen, dan word ik daar echt blij van. 

Wat vind je belangrijk in je werk?

Juist hier in Wageningen met zoveel diversiteit aan mensen wil ik echt zonder oordeel het contact met mensen aangaan. Dat is niet altijd makkelijk maar dat vind ik wel heel belangrijk. Diversiteit is zoiets moois. Je kan heel veel van de ander leren.

Met wie heb je allemaal te maken in je werk?

Met natuurlijk de inwoners en de familie daarvan. Met de Startpunt collega’s die allemaal niet van mijn eigen organisatie zijn maar waar ik een heel hecht teamgevoel mee heb. Ik heb te maken met heel veel andere organisaties waar ik gezinnen naar doorverwijs. Zowel vrijwilligersorganisaties als gespecialiseerde hulp. Soms met de politie, maar ook met jeugd-consulenten, het consultatiebureau etc.

Openingstijden Startpunt

Het Startpunt is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00-17.00 uur. Op vrijdag van 9.00-13.00 uur. Adres: Rooseveltweg 408 A Wageningen, telefoon 0317-410160 of e-mail startpunt@wageningen.nl

Inloop Jeugd en Gezin

Karien Tel en Berja de Sain zijn op dinsdagavond van 19.30-21.00 uur telefonisch (0317-410160) en met WhatsApp (06-22592434) bereikbaar. Op vrijdagochtend kan worden binnen gelopen zonder afspraak van 9.00-13.00 uur Rooseveltweg 408A, Wageningen. Klik hier voor meer informatie over de Inloop Jeugd en Gezin.