Interview Roel Janssen over zijn werk in het Startpunt

Roel Janssen Interview

Waarom kies je er voor om in het Startpunt te werken?

‘’Ik krijg energie van dit werk. Ik vind het mooi om inwoners verder te helpen, te adviseren of te coachen op vele gebieden van zorg en ondersteuning. Ik vind het altijd leuk om met de inwoner te zoeken naar een passende oplossing’’.

Wanneer ga je met een goed gevoel naar huis?

Als ik aan het eind van de dag op de racefiets stap en lekker naar huis fiets! En.. als ik iets voor de inwoner voor elkaar heb gekregen! Laatst heb ik bijvoorbeeld een wat oudere meneer geholpen aan een fiets met een lage instap. Deze meneer wilde dolgraag blijven fietsen maar kon de opstap niet meer maken. Hij had geen geld om een andere fiets te betalen. Via een ruil met het Werkpunt heeft hij nu een fiets met lage instap. Zijn fiets heeft hij daar ingeleverd. Deze is weer opgeknapt en daar is iemand anders weer blij mee. En hij kan lekker blijven fietsen. Voor beide partijen is dit een win-win situatie. Een ander voorbeeld is iemand die recent zijn echtgenoot is verloren en zich wat alleen voelde. Met behulp van een vrijwilliger is er in de buurt een klein netwerkje ontstaan zodat een aantal buurtbewoners nu samen iets ondernemen. De onderlinge contacten worden versterkt. In beide situaties heb je als Startpunt medewerker een verbindende rol. Je draagt op een positieve manier bij aan de kwaliteit van iemands leven. Dat vind ik mooi..

Hoe ziet je dag eruit?

Ik werk 4 dagen in de week. Daarvan werk ik 4 dagdelen aan de balie van het Startpunt. Inwoners komen dan met de meest uiteenlopende vragen langs. Van het lenen van krukken tot ‘Ik sta op straat en zoek een woning’! Aan de balie kan het behoorlijk druk en hectisch zijn. De andere 4 dagdelen van de week vul ik in met huisbezoeken en het uitwerken van huisbezoeken. Vaak regel ik dan ook zaken die uit de huisbezoeken voortkomen zoals het verwijzen naar de juiste hulp of er zijn overleggen.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Ik houd er ook van om met enige afstand naar situaties te kijken en je regelmatig de vraag te stellen: ‘Wat gebeurt hier nu precies?’  ‘En klopt het wat we aan het doen zijn’? Ik denk graag mee en leg als het nodig is de vinger op de zere plek om zodoende echt het probleem aan te pakken. Ik vind het belangrijk om daarin volledig, benaderbaar en betrouwbaar te zijn zowel naar inwoners als collega’s.

Met wie heb je allemaal te maken in je werk?

Natuurlijk in de eerste instantie met de inwoners! Maar ook met veel verschillende collega’s van de gemeente, begeleiders van Solidez, RIBW, de politie, Medi-point, casemanagers dementie enz. enz.

Hoelang werk je bij het Startpunt en wat voor een achtergrond heb je?

Sinds vorig jaar april werk ik in het Startpunt. Ik heb de opleiding HBO sociaal pedagogische hulpverlening gedaan. Vanaf 2008 werk ik bij de gemeente Wageningen en heb vooral als klantmanager gewerkt.

Wil je dit werk blijven doen?

Ik blijf dit werk echt nog wel een tijd doen. Ik vind de huidige manier van werken erg leuk. Het zoeken naar passende oplossingen voor inwoners daar ben ik nog niet op uitgekeken.