Structuur gezin en zomervakantie!

Zomervakantie: heerlijk! Tijd om bij te komen met het gezin en leuke dingen te doen. Te genieten! Toch kan de vakantietijd soms ook onrust geven. Vaak moeten kinderen in het begin van de vakantie wennen aan het nieuwe ritme. In de vakantieperiode valt structuur met school en clubjes weg. Kinderen kunnen daarop reageren in hun gedrag. Bij geen duidelijk doel zie je vaak dat kinderen zich vervelen. Het ene kind reageert dan met ruzie zoeken. Het andere kind wordt passief. Hangt op de bank en is niet vooruit te branden en heeft nog maar weinig zin om iets op te pakken. En als je iets aandraagt, het is niet snel goed. Structuur kan dan wel heel goed helpen om het gezelliger te houden!Zomervakantie en gezin

Wat is eigenlijk structuur?

Structuur is een ritme dat terugkeert gedurende de dag en week. Een vaste volgorde van dingen, die zich in een bepaald ritme herhaalt. En dit terugkerend ritme gedurende de dag of week, maakt het leven voor kinderen voorspelbaar. Door de herhaling weet je kind wat er gaat komen. Het geeft overzicht. Het weet wat er van hem/haar wordt verwacht. Dit geeft zelfvertrouwen en rust. En het geeft kinderen ook de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Want als alle dagelijkse handelingen vertrouwd zijn, kan het kind zijn energie richten op groei en ontwikkeling. Neem een willekeurige schooldag. Waarschijnlijk staan jullie op een bepaalde tijd op. Is er een vaste volgorde voor wat betreft persoonlijke verzorging en ontbijten. Ook op school zit er een vast ritme in de dagen met een duidelijk lesrooster en op vaste momenten pauze. Na schooltijd zijn er bepaalde dagen waarop je kind kan afspreken met leeftijdsgenoten en dagen waarop het naar een vereniging gaat. Op deze manier heeft elke dag als het ware een doel. De meeste kinderen vinden een dergelijke dagstructuur fijn.

Structuur geeft houvast!

Moeten de dagen dan net zo zijn ingevuld als tijdens schooldagen. Het antwoord is 'NEE'. Het kan wel helpen om je kind bepaalde kaders te bieden. Structuur geeft namelijk houvast.

Structuur vakantietips!

Een paar tips om structuur aan te brengen!

  • Denk aan vaste tijden voor het eten, duidelijke afspraken over schermtijd en een taakverdeling voor de huishoudelijke taakjes. Discussies tussen de kids onderling wie wat moet doen en naar elkaar wijzen, voorkom je hier dan ook vaak mee.
  • Bekijk ook eens per week welke gezinsactiviteiten jullie ondernemen. Het is handig om hier voor de vakantie  al mee te beginnen. Je kunt met je kind bespreken hoe hij of zij de vakantie wil invullen. Vraag naar zijn/haar wensen en ideeën. Welke dingen zou je kind leuk vinden om te ondernemen? Maak je kind duidelijk dat jullie niet elke dag naar een pretpark kunnen. Probeer samen ook een aantal kleinere activiteiten te bedenken, waar je kind zich toch op kan verheugen. Bijvoorbeeld een picknick in het bos of samen een BBQ voorbereiden in de tuin .
  • Pas de regels aan. Als je kinderen wat ouder zijn, is het normaal dat bepaalde regels in de vakantie wat losgelaten worden. Wat echter belangrijk is, is dat je als ouder wel regels blijft stellen. Bijvoorbeeld rondom etenstijd, bedtijd en taakjes die je kind moet doen in huis. Bespreek duidelijk met je kinderen welke regels jullie aanpassen en welke niet. Leg daarbij ook uit waarom!
  • Soms mag vervelen!  Kinderen hoeven niet de hele dag vermaakt te worden. Accepteer dat je kind zich kan vervelen. Teveel vervelen is natuurlijk ook niet goed! Misschien dat je je kind met een ‘bucketlist met activiteiten die je gedaan moet hebben voor je 12e’ toch kan inspireren om iets te gaan ondernemen!
  • Manage je eigen verwachtingen! Juist doordat we vinden dat de vakantie een geweldige tijd móet zijn, valt het in praktijk soms tegen. Samen vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen. Door je hierop in te stellen, kun je teleurstelling voorkomen!

Inloop Jeugd en Gezin

Voor een luisterend oor, even stoom afblazen als het lastig is, (gratis) informatie en advies over opvoeden en opgroeien , kun je terecht bij 'Inloop Jeugd en Gezin'.