Informatie coronavirus

Hieronder treft u informatie aan over diverse hulpmogelijkheden tijdens de coronacrisis.

Waarvoor kunt u terecht bij Startpunt Wageningen?

​Bij het Startpunt kunt u volgens reguliere openingstijden terecht als u vragen heeft over uw woonsituatie, welzijn, onderwijs, werk, financiën, zorg, hulp en/of (professionele) ondersteuning. Huisbezoeken vinden alleen plaats als de gezondheidssituatie dat toelaat. Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.  

Coronahulp Wageningen

Coronahulp Wageningen blijft bereikbaar tot 1 september. Na 1 september kunt u met uw vragen terecht bij het Vrijwilligerscentrum Wageningen.

Belcontact omdat u veel alleen bent

Wilt u met iemand praten, heeft u behoefte aan een luisterend oor of advies? U kunt bellen met

  • Rode Kruis Hulplijn: 070 - 4455 888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 - 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.
  • De Luisterlijn: 0900 0767. Biedt een luisterend oor en is anoniem te bereiken.
  • Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten.
Hulp bij een onveilige thuissituatie

Juist in deze periode is het extra belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben omdat veel vaste structuren wegvallen of anders georganiseerd zijn. Soms hoor of zie je dingen bij mensen in je omgeving waarvan je je afvraagt of het wel goed gaat. Er is bijvoorbeeld veel ruzie, herrie of overlast bij de buren.

Maakt u zich zorgen om iemand uit uw omgeving? Of zit u zelf in een onveilige situatie? U kunt uw zorgen delen met het Startpunt via telefoonnummer 0317-410160.

Bel Veilig Thuis bij huiselijk geweld

Bij huiselijk geweld kunt u 24/7 bellen met Veilig Thuis telefoon 0800-2000 of kijk op www.veiligthuis.nl

Chatten

Als u met een professional wilt chatten, ga dan naar de website van Moviera U kunt hier anoniem chatten elke werkdag van 14.00-22.00 uur met een professioneel hulpverlener. De chat functie bij Moviera is anoniem, laagdrempelig, snel en geluidloos. De chat van Moviera is geen meldpunt, maar biedt direct online hulp.

Melding huiselijk geweld via uw apotheek

Als u in de apotheek vraagt om een ‘masker 19’ dan is het voor de medewerkers van de apotheek duidelijk dat u hulp nodig heeft. Als u alleen bent, kunt u in een spreekkamer Veilig Thuis bellen. Bent u samen met iemand dan zal de apotheek een melding doen bij Veilig thuis. Deze mogelijkheid maakt het makkelijker om melding te doen van huiselijk geweld als vanuit huis en met de eigen telefoon niet mogelijk is.
 

 

Informatie over corona in eenvoudige taal (video)

Er is veel informatie over corona beschikbaar in eenvoudige taal.

Persconferentie

Diverse filmpjes in eenvoudig Nederlands

  • Een uitgebreid filmpje over het coronavirus in eenvoudige taal vindt u hier corona.steffie.nl
  • Stichting Lezen en Schrijven heeft verschillende filmpjes gemaakt in eenvoudig Nederlands. U kunt ze hieronder zien of kijk op de website www.stichtinglezenenschrijven.nl

 

 

Corona information in other languages

Adjusted services Wageningen

The town hall is open for appointments only. Make an appointment online or by phone via 0317 – 49 29 11.

Telephone accessibility:

Town hall via telephone number 0317 – 492911: Monday to Thursday between 9.00 am and 4.00 pm and Friday between 9.00 am and 1.00 pm.

More Corona information in English

Other languages

You can find information about corona in other languages on the Pharossite

Coronahelpdesk voor statushouders

Statushouders die Arabisch of Tigrinya spreken en vragen hebben over de coronacrisis, kunnen gratis bellen met een landelijke helpdesk via 085-5808800 (elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur). Door de helpdesk kunnen hun vragen over corona in eigen taal worden beantwoord.

Coronahulp lijn anderstaligen Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn voor anderstaligen. Deze hulplijn is speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet beheersen en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van alle ontwikkelingen rondom het coronavrisus. Meer informatie vindt u via deze link.

Persconferentie diverse talen

De laatste persconferentie is in verschillende talen terug te zien. Klik hier voor meer informatie 

Filmpjes GGD uitleg coronavirus in diverse talen

Overige voorlichtingsmaterialen statushouders en asielzoekers

Informatie voor doven en slechthorenden

De Rijksoverheid biedt een deel van haar informatie over het coronavirus aan in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Heeft u nog vragen? Kijk op Rijksoverheid.nl/coronavirus. Of bel via de Tolkcontact-app naar 0800-1351. Video's Coronavirus in Nederlands Gebarentaal op rijksoverheid.nl

Informatie voor blinden en slechtzienden

Op de website van de Rijksoverheid  kunt u video's bekijken over het coronavirus, onder meer van persconferenties. De video’s bevatten aanvullende (audio)informatie, speciaal bedoeld voor blinden en slechtzienden

Corona informatie op website gemeente Wageningen

Op de website van de gemeente Wageningen vindt u aanvullende informatie over de volgende onderwerpen: Klik hiervoor op Alle informatie op wageningen.nl/corona