Informatie coronavirus

Hieronder leest u informatie over de verschillende mogelijkheden voor hulp tijdens de coronacrisis.

Waarvoor kunt u terecht bij Startpunt Wageningen?

​Bij het Startpunt kunt u terecht als u vragen heeft over uw woonsituatie, welzijn, onderwijs, werk, financiën, zorg, hulp en/of (professionele) ondersteuning. De balie van het Startpunt is van maandag tot en met donderdag van 9.00-17.00 uur en op vrijdag van 9.00-13.00 uur geopend. U kunt dan binnenlopen zonder afspraak.

 

Deltavariant rukt op

De Delta-variant rukt op in Nederland. Deze variant van het coronavirus krijgt deze zomer de overhand. Ook in de regio Gelderland-Midden is de Delta-variant aanwezig. Dat terwijl het land steeds verder open gaat. Daarom blijft het belangrijk om je aan de basisregels te houden. En om je op tijd te laten testen.     

Besmettelijker

De Delta-variant is veel besmettelijker dan alle andere varianten. Dit kan voor meer besmettingen en ziekenhuisopnames zorgen. Vooral bij nog niet (volledig) gevaccineerde mensen.  Nu de versoepelingen en vakanties eraan komen, is het belangrijk om alert te blijven op de basisregels. 

Basisregels: 

•    Blijf thuis bij klachten en laat je testen
•    Bij positieve test blijft het hele gezin in quarantaine
•    Houd 1,5 meter afstand, lukt dat niet draag dan een mondkapje
•    Was je handen en hoest in je elleboog

Reizen

Kom je terug van een reis? Bijvoorbeeld uit Spanje of Portugal als eindexamenleerling en/of ben je niet gevaccineerd? Laat je testen bij de GGD. Vraag direct je test aan.
Blijkt uit de test dat je besmet bent met het coronavirus, dan krijg je een telefoontje van de GGD. Samen kijken jullie naar je contacten zodat we de verspreiding snel kunnen voorkomen
 

Hulplijnen

Coronahulp  

Voor hulp bij boodschappen, sociaal contact of andere praktische vragen kunt u terecht bij Coronahulp. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer van Vrijwilligerscentrum Wageningen.

De Luisterlijn

Heeft u het even moeilijk, voelt u zich alleen of wilt u uw verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in uw omgeving die écht naar u luistert of waarmee u kunt praten. Of u zoekt juist naar iemand die u niet persoonlijk kent. Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kunt u dag en nacht terecht voor een goed gesprek. Alle dagen van de week. Het hele jaar door. Met echte aandacht luisteren zij naar uw verhaal. Anoniem en vertrouwd. Zonder oordeel. De Luisterlijn is te bereiken via telefoonnummer 088 0767 000 (normaal tarief) of chat/mail via www.deluisterlijn.nl

Rode Kruis Hulplijn

Telefoon 070 - 4455 888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 - 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

Nazorg coronapatiënten

C-support geeft nazorg aan coronapatiënten. C-support kijkt breed naar de gevolgen van uw ziekte. Wellicht zijn er nog problemen met uw gezondheid, met uw werk, gaat uw inkomen sterk achteruit of gaat u mentaal gebukt onder de gevolgen van uw ziekte. Lees de folder van C-support voor meer informatie.

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Het kan lastig zijn om binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de folder 'Hulp en Steun bij thuisquarantaine' leest u hoe u deze periode zo goed mogelijk door kunt komen én waar u hulp kunt vragen. In de folder wordt u voor hulp verwezen naar de gemeente. In Wageningen kunt voor veel situaties terecht in het Startpunt of bij het Vrijwilligerscentrum Wageningen

Hulp bij een onveilige thuissituatie

Soms hoor of zie je dingen bij mensen in je omgeving waarvan je je afvraagt of het wel goed gaat. Er is bijvoorbeeld veel ruzie, herrie of overlast bij de buren. Juist nu is het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben omdat veel vaste structuren wegvallen of anders georganiseerd zijn. ​​​​

Onveilige situatie

Maakt u zich zorgen om iemand uit uw omgeving? Of zit u zelf in een onveilige situatie? U kunt tijdens kantoortijden uw zorgen delen met het Startpunt via telefoonnummer (0317)41 01 60.

Bel Veilig Thuis bij huiselijk geweld

Bij huiselijk geweld kunt u 24/7 bellen met Veilig Thuis telefoon 0800-2000 of kijk op www.veiligthuis.nl

Chatten Moviera

Via de organisatie Moviera is het ook mogelijk om anoniem te chatten met een hulpverlener. Dat kan evan maandag t/m vrijdag van 16.00 tot 6.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur. Bent u in direct gevaar en loopt een situatie uit de hand? In geval van nood, bel altijd 112! De chat functie bij Moviera is anoniem, laagdrempelig, snel en geluidloos. De chat van Moviera is geen meldpunt, maar biedt direct online hulp.

 

Diverse talen (other languages)

Coronahelpdesk voor statushouders

Statushouders die Arabisch of Tigrinya spreken en vragen hebben over de coronacrisis, kunnen gratis bellen met een landelijke helpdesk via 085-5808800 (elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur). Door de helpdesk kunnen hun vragen over corona in eigen taal worden beantwoord.

Coronahulp lijn anderstaligen Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn voor anderstaligen. Deze hulplijn is speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet beheersen en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van alle ontwikkelingen rondom het coronavrisus. Meer informatie vindt u via deze link.

Persconferentie diverse talen

De laatste persconferentie is in verschillende talen terug te zien. Klik hier voor meer informatie
 

Corona informatie op website gemeente Wageningen

Op de website van de gemeente Wageningen vindt u aanvullende informatie over de volgende onderwerpen: Klik hiervoor op Alle informatie op wageningen.nl/corona