Psychische klachten

Heeft u problemen die te maken hebben met gevoelens en gedachten? Voelt u zich bijvoorbeeld somber, eenzaam, verward, angstig of boos? Of heeft u problemen in het contact met andere mensen? Bijvoorbeeld moeilijkheden met uw partner, kinderen, familie, vrienden, buren, collega's of instanties?

Wat kunt u er aan doen?

Soms zijn klachten tijdelijk. Bijvoorbeeld omdat er moeilijke situatie speelt in uw leven. Na een tijd kan het dan weer beter gaan. Maar soms gaan de klachten niet vanzelf over. Ze hebben een grote invloed op uw leven. Bijvoorbeeld als u altijd angstig bent. Of als u zo slecht slaapt dat u overdag niet goed functioneert. Het is dan goed om er met anderen over te praten. Zij kunnen u misschien steunen in uw situatie. Zo staat u er niet alleen voor.

Foto psychische problemen

Welke hulp

Voor psychische hulp kunt u het beste naar de huisarts gaan. De huisarts beoordeelt hoe erg u klachten zijn. Het is afhankelijk van uw situatie en uw klachten, welke hulp er nodig is. Er zijn verschillende vormen van hulp:

  • De huisarts kan u doorverwijzen naar (zijn eigen) praktijkondersteuner GGZ. Dat is een beroepskracht die veel weet van psychische klachten. Hij/zij kan mensen hiermee verder helpen door een aantal gesprekken.
  • De huisarts kan doorverwijzen naar een psycholoog binnen de basisverzekering. De behandeling voor lichte tot matige psychische klachten valt in de zorgverzekering onder de basis GGZ. Een behandeling kan dan bestaan uit gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog of psychotherapeut. Ook een behandeling via internet(e-health) is mogelijk.
  • De gespecialiseerde GGZ is voor mensen met ernstige psychische problemen. Soms is er onderzoek nodig om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is. Voor onderzoek en behandeling heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts.

Websites

Wilt u zelf op zoek naar een passende hulp bij uw probleem? Op de website van MIND vindt u informatie over allerlei psychische klachten. Op deze website www.kiezenindeggz vindt u het hulpaanbod en worden wachttijden, reisafstand en vergoeding vermeld. MIND heeft het initiatief genomen voor deze website in samenwerking met de Zorgverzekeraars Nederland.

Startpunt

U kunt ook eerst contact op nemen met het Startpunt. Dit is een makkelijke manier om uw verhaal te doen. De medewerkers luisteren naar uw verhaal. Zij denken met u mee en kunnen u praktische tips geven. Als er toch meer hulp nodig is, verwijzen zij u naar uw huisarts.

Vergoeding

Zorg voor mensen met psychische problemen bestaat uit medicijnen, een gesprek of interventies. Alle zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Hier gelden wel regels voor. De praktijkondersteuner GGZ van de huisarts of uw huisarts kan u hierbij helpen.