Omgaan met geld

Omgaan met geld is niet altijd makkelijk. Het is iets wat je moet leren door het te doen. Als je dit vroeg leert, heb je daar je hele leven voordeel van.

Nadenken over wat je uitgeeft

Denk van tevoren na over waar je je geld aan uitgeeft. De neiging om iets te kopen is groot als je genoeg geld op je rekening hebt staan. Juist dan is het belangrijk om alleen iets te kopen dat je echt nodig hebt. Wacht een dag of twee en bedenk dan of je het nog steeds wilt kopen.

Geld

Sparen voor de toekomst

Spaar elke maand. Je kunt sparen om iets achter de hand te hebben. Voor als je op jezelf gaat wonen. Of voor iets duurs, dat je graag wilt kopen. Open daarvoor een spaarrekening waar je elke maand een vast bedrag naar overmaakt.

Tips om geld over te houden

  • Houdt een kasboekje bij, zo weet je precies wat je waaraan uitgeeft
  • Plan je uitgaven: Ga je in de zomer met vakantie? Geef dan de maanden ervoor wat minder uit
  • Reserveer geld voor onverwachte uitgaven
  • Kijk op de website van Nibud voor meer tips

Wat doe je bij schulden?

Het is belangrijk dat je snel in actie komt. Heb je meerdere schulden? Zorg dan dat je overzicht krijgt over de totale schuld die je hebt gemaakt. Zet je schulden op een rij. Eventueel moet je informeren bij de schuldeisers wat op dit moment de schuld is.

Afspraken schuldeisers

Heb je overzicht over je schulden en de schuldeisers? Kijk of het mogelijk is om met de schuldeisers een regeling voor het afbetalen van je schuld af te spreken. Als je een schuld hebt bij één schuldeiser dan lukt het misschien om dit zelf te regelen. Zo niet? Of heb je meerdere schuldeisers en kom je er zelf niet uit? Vraag dan hulp bij het Startpunt.

Schulddienstverlening

Neem contact op met de mensen van schulddienstverlening  in het Startpunt.