Uitgaven

Het is belangrijk om na te denken waar je je geld aan uit geeft. Wat heb je echt nodig? En wat is misschien voor een kort moment even leuk maar al snel daarna niet meer? Hoe houd je overzicht over jouw geldzaken? Hieronder vind je een aantal tips.

Impuls aankopen

Als je genoeg geld op je rekening hebt staan, dan is het makkelijk om, als je iets leuks ziet, het meteen te kopen. Dit worden impulsaankopen genoemd.  Ze worden onverwacht gedaan zonder dat je er goed over nadenkt. Hierdoor geef je meer geld uit dan misschien nodig is. 
Sparen voor een grote aankoop wordt dan moeilijker. Het is daarom goed om eerst goed na te denken of je iets echt nodig hebt ook op langere termijn. Reclames maken het soms moeilijk omdat deze het product nog eens extra aantrekkelijk maken.. Je komt in de verleiding om het te kopen zelfs als je het niet echt nodig hebt. Wees hier alert op!

Neem bedenktijd!

Het is goed om bij een aankoop een paar dagen bedenktijd te nemen voor jezelf. Wil je het nog steeds kopen en heb je voldoende geld? Dan kan je besluiten het alsnog te kopen.
Kijk je er nu anders tegenaan? Dan is het goed dat je bedenktijd hebt genomen en het niet meteen hebt aanschaft. Zo heb je geld bespaard! Dat kan je later gebruiken als je het echt nodig hebt.

Overzicht houden over

Veel mensen houden een overzicht bij van hun inkomsten en uitgaven per maand of per week. Dit kan met een kasboekje of  een schriftje waar je per maand alle inkomsten en uitgaven in opschrijft. Dit is goed als je merkt dat je geld te snel op gaat. en je tekort komt.  Op de website van de Nibud vind je handige formulieren waarmee je je in en uitgaven inzichtelijk maakt.

Sparen

Je weet dat niet een aankoop het eeuwige leven heeft. Alles gaat een keer kapot en dan moet het vervangen worden. Je telefoon bijvoorbeeld is na een paar jaar echt aan vervanging toe. Als je weet wat voor een telefoon je dan graag wilt kopen en wat de kosten zijn dan kan je daar al vast geld voor opzij leggen. Veel jongeren lenen makkelijk, omdat ze dan niet hoeven te wachten totdat ze het bedrag bij elkaar gespaard hebben. Dat is altijd duurder dan dat je voor de aanschaf van een nieuwe telefoon hebt gespaard! Als je geld leent, betaal je altijd rente. In veel situaties kan je dus beter een bedrag opzij zetten.

Verschillende rekeningen

De meeste mensen hebben een spaarrekening en een betaalrekening. Als je per maand je noodzakelijke uitgaven aftrekt van je inkomsten. laat dan bijvoorbeeld iedere maand een bedrag op je spaarrekening zetten waar je niet aan komt. Het is goed dat je wat extra geld op je spaarrekening hebt staan voor onverwachtse uitgaven. Stel dat je telefoon eerder kapot gaat dan je had verwacht, dan heb je meteen geld om die kosten te betalen.