Sexueel overdraagbare aandoeningen

Een soa is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt het oplopen tijdens het vrijen, zonder dat je het merkt.

Toename besmettingen

Het aantal soa besmettingen onder jongeren neemt de afgelopen jaren toe. Gelukkig kun jij besmetting van jezelf en anderen voorkomen door altijd een voorbehoedmiddel zoals een condoom te gebruiken.

Oorzaak van soa's

Soa's worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Soms door een andere oorzaak, zoals een parasiet. Een soa wordt overgedragen via bloed, sperma, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen.

Verschillende soorten soa's

Er zijn verschillende soorten sexueel overdraagbare aandoeningen. Wil je hier mee over weten? Kijk op de website van Sense.

Gevolgen van soa's

De meeste soa's zijn goed te behandelen als je ze op tijd ontdekt. Sommige soa's hebben ernstige gevolgen als je ze niet laat behandelen. Bijvoorbeeld chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid. Ga dus optijd naar een dokter.

Klachten

Van sommige soa's merk je dat je ze hebt. Bij andere merk je bijna niets. Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken
  • Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen. Of kleine beetjes moeten plassen
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond
  • Jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus
  • Gezwollen klieren in de liezen
  • Pijn in één of beide (bij-)ballen
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn bij het vrijen, onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties

Wat doen?

Heb je onveilige seks gehad? Ben je bang dat je misschien besmet bent maar heb je geen klachten? Of heb je wel klachten? Blijf er niet mee rondlopen. Maak een afspraak met je huisarts.

Soa-test

Wanneer je een soa-test via je huisarts doet, kan het zijn dat je hiervoor moet betalen. Vraag daarom eerst hoeveel de test kost. Informeer ook bij de VGGM Gelderland Midden wat de mogelijkheden zijn en de kosten.