Sexuele gezondheid

Misschien ben jij verliefd op iemand en vindt die persoon jou ook heel leuk? Je krijgt verkering en van het één komt het ander. Knuffelen, zoenen, seks, het hoort allemaal bij het hebben van een relatie. Ook  'nee' zeggen als je niet verder wilt gaan, hoort daarbij. Je moet elkaars grens accepteren. Het is belangrijk dat je goed voelt, wat je zelf wilt. Geen dingen doet waar je niet achter staat. Vrij alleen met elkaar als jullie je er allebei prettig bij voelen.

Veilig vrijen

Veilig vrijen is belangrijk. Daarmee voorkom je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschap. Seksueel overdraagbaar betekent, dat je de ziekte (infectie of bacterie) kunt krijgen als de persoon waar je seks mee hebt gehad, zelf besmet is. Hij/zij kan het dan aan jou overdragen. Het gebruik van een condoom is de enige manier om je te beschermen. Voor de veiligheid kan je naast een condoom het beste ook nog ander anticonceptiemiddel gebruiken. Hiermee voorkom je een ongeplande zwangerschap. Als je namelijk alleen een condoom gebruikt, is het risico dat je zwanger raakt groter.

Gebruik van een condoom

Lees hier hoe je een condoom goed gebruikt.. Bijna alle ongelukken met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden.

Grenzen stellen

Word je gedwongen om iets tegen jouw wil te doen? Dat kan gebeuren als je een relatie met iemand hebt. Maar natuurlijk ook een onbekende die iets van jou wil. De eerste stap is 'nee' zeggen. Maar soms lukt dat niet, of luistert de ander niet. Dan gaat iemand over je grens. De persoon is dan schuldig. Je kunt je dan misschien vernederd, vies, machteloos en ongelukkig voelen. Blijf er niet mee zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in), of met iemand van school. Je kunt ook praten met je huisarts, of bij het Startpunt. Of stel je vraag via jouwggd

Verschillende vormen van seksueel geweld

Er zijn verschillende vormen van seksueel geweld:

Aanranding
Aanranding is als iemand tegen je wil seksuele dingen met je doet. Het heet aanranding als diegene niet binnen dringt in je lichaam. Bijvoorbeeld met de tong of penis. Als dat wel gebeurt, heet het verkrachting. Voorbeelden van aanranding zijn tegen je wil worden aangeraakt, gezoend, betast of uitgekleed. Het is ook aanranding als je de dader moet aanraken of betasten. Of wanneer de ander doorgaat met vrijen als jij niet meer wilt.

Verkrachting
Bij verkrachting wordt je lichaam tegen je wil door de dader binnengedrongen. Dit kan gebeuren met geweld, onder bedreiging van geweld of door je te chanteren. Verkrachting is het binnendringen van de anus of de vagina. Ook als dit met een vinger of een voorwerp gebeurt. Of als de dader het geslachtsdeel in je mond steekt.

Incest
Seksueel geweld binnen een familie heet incest. Het kan daarbij gaan om je (stief)vader, (stief)moeder, broers en zussen, opa’s en oma’s, neven en ooms en tantes.

Laat je onderzoeken

Als je verkracht bent, ook als het anale of orale (via de mond) seks is, is het goed om je te laten onderzoeken door een dokter. Misschien heb je een soa of andere lichamelijke beschadigingen.

Aangifte doen

Seksueel geweld is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dit kan je ook helpen om de gebeurtenis te verwerken. Misschien vind je het moeilijk om aangifte te doen? Bedenk dat als je het wel doet, je daarmee misschien kunt voorkomen dat de dader andere slachtoffers maakt.