Problemen thuis

In elk gezin is wel eens ruzie. Het wordt anders als dit iedere dag is. Ruzie kun je met je broers of zussen hebben of met je ouders. Je ouders kunnen ook veel ruzie met elkaar hebben. Ruzie thuis is niet leuk. De één wordt daar verdrietig van, de ander kwaad. Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien ben je het niet eens met de afspraken die thuis gelden. Of erger je je aan het gedrag van je ouders. Ouders kunnen andere dingen belangrijk vinden dan wat jij belangrijk vindt. Dit kan conflicten geven. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Hebben je ouders ruzie

Hebben je ouders veel ruzie met elkaar? Maak je je zorgen of ze gaan scheiden. Misschien voel jij je schuldig en denk je dat je er iets mee te maken hebt? Bedenk dat het de ruzie van je ouders is. Zij alleen kunnen het oplossen. Heb je er veel last van? Dan is het goed om er met je ouders over te praten. Geef aan dat je niet in de ruzie betrokken wilt worden. Dat je ook geen kant wilt kiezen. Geef aan dat het jou verdrietig maakt. Soms helpt het om er met een vertrouwd persoon over te praten.

Uit elkaar

Als je ouders uit elkaar gaan, is dat een grote verandering. Een scheiding roept veel vragen op. Moet je verhuizen? Kun je beide ouders blijven zien? Moet je naar een andere school? Of is de scheiding een opluchting omdat er een einde komt aan de vele ruzies. Bij een scheiding kun je te maken krijgen met verschillende gevoelens. Veel jongeren voelen zich boos, verdrietig, bang of schuldig. Ze moeten wennen aan de nieuwe situatie. Op de website Villa Pinedo vind je informatie die jou helpt om met de echtscheiding om te gaan.

Tips als het thuis niet lekker loopt

  • Praat met vrienden of vriendinnen die jou goed begrijpen
  • Ga zo veel mogelijk door met de dingen die jouw leven leuk maken
  • Blijf toekomstplannen maken: die gedroomde vakantie met je vrienden, dat festival waar je graag heen wilt, de studie die je zo graag wilt doen
  • Probeer tegen je ouders eerlijk te zijn over de dingen waar jij last van hebt. Lelijke dingen zeggen over elkaar? Dat moeten ze niet tegen jou doen.

Heb je hulp nodig?

Het is belangrijk dat je met je ouders blijft praten. Over je gevoel, je ideeën en je wensen. Vind je het moeilijk om met je ouders te praten? Praat dan met vrienden, familie of je mentor op school. Je kunt ook bij het JIP het Startpunt langs gaan. Samen bedenk je hoe je deze gesprekken met je ouders aanpakt