Piekeren

Stoppen met piekeren

Wat levert het steeds herhalen van je zorgelijke gedachten op? Je problemen worden steeds groter. Je slaapt slecht, raakt gespannen, gefrustreerd en wordt chagrijnig. Kortom, piekeren is negatief denken en maakt je ongelukkig.

Anti-piekertips

1. Schrijf je piekergedachten op
Piekeren overvalt je. Steeds komende dezelfde gedachten weer terug. Het zit je in de weg. Zet je piekergedachten even stop. Schrijf dan elke pieker gedachte die in je opkomt in een piekerschrift of in je telefoon. Je piekergedachten opschrijven, helpt je bij het stoppen met piekeren. Je laat je problemen los en maakt ruimte in je hoofd

2. Haal je pieker gedachten uit elkaar
Vaak kloppen je gedachten niet. Bij piekeren ga je vaak uit van het ergste. Terwijl dat bijna nooit gebeurt. Je draait in cirkeltjes rond met telkens dezelfde uitkomst of nog erger. Neem je pieker gedachten eens door. Wat is het allerergste en het beste dat je kan overkomen? Wat kun je er aan doen? Zo maak je je gedachten reëeler. En als je ontdekt dat je piekerproblemen zijn op te lossen? Maak dan een plannetje om het op te lossen. Vraag eventueel hulp van iemand anders.

3. Zoek afleiding 
Onderneem iets. Doe iets wat concentratie en/of inspanning vraagt. Kom in actie en onderneem dingen. Ook ademhalingsoefeningen doen het goed om je gepieker te stoppen.

4. Relativeer je piekergedachtenFoto piekeren
Vraag je af of de gedachten volgend jaar nog zo belangrijk zijn.  Bedenk dan wat je kunt doen om het op te lossen. Zijn je gedachten niet echt? Laat los. Ook situaties accepteren zoals ze zijn, helpt om minder te piekeren. Het verleden kun je niet veranderen. Dat is geweest en laat dat rusten. En… wat de toekomst brengt? Dat is niet bekend. Neem je leven zoals het is. Blijf in het hier en nu. Denk vaker: wie dan leeft, wie dan zorgt.

5. Praat erover
Door je piekergedachten uit te spreken kun je je opgelucht voelen. Anderzijds kun je zo je gedachten ordenen. Zijn ze echt of juist niet? Praat met je familie, vrienden of zoek hulp bij het stoppen met piekeren. Blijf niet in je eentje lopen malen.