Bijbaan

Vaak hebben jongeren vanaf 16 jaar een bijbaan. Je werkt dan buiten schooltijden in de weekenden of in de avonden. Op de website van de Rijksoverheid lees je hoe het zit met werktijden als je 16 en 17 jaar bent.
Denk erover na hoeveel je precies gaat werken zonder dat je school er onder lijdt. Op basis van je schoolrooster kijk je wat er voor jou handig is om te werken. Als je bijvoorbeeld 's morgens vroeg op school moet zijn, is het niet handig om de avond ervoor tot laat te werken.

Salaris

Als je een bijbaan hebt, bespreek vooraf je salaris met je werkgever. Wil je weten wat het minimumloon is dat bij jouw leeftijd hoort?  Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Welk werk mag je doen

Je mag vanaf je dertiende jaar werken. Maar je mag niet al het werk doen. Hoe ouder je wordt, hoe meer verschillende soorten werk je mag doen. Kijk op de website van de Rijksoverheid welk werk jij mag doen op jouw leeftijd.

Hoe vind je een bijbaan?

Bedenk van tevoren welk werk je wilt doen. Als je je werk leuk vindt, is het makkelijker vol te houden. Er zijn verschillende manieren om een bijbaantje te vinden. Hieronder geven we je een aantal mogelijkheden aan:

  • Ga langs bij uitzendbureaus en vraag of ze mensen nodig hebben
  • Geef op sociale media aan welk werk je eventueel wilt doen en op welke tijden je beschikbaar bent. Vraag je vrienden om jouw bericht te delen. Zo lezen veel mensen je vraag
  • Vertel je vrienden en familie dat je een bijbaantje zoek. De meeste bijbaantjes vind je via via
  • Loop eens door de stad en ga bij winkels naar binnen. Sommige winkels hebben briefjes op ramen of op een bord hangen waarin ze personeneel vragen, zoals vakkenvullers
  • Kijk op websites waarop je een bijbaan kunt vinden