Interview Niek Brouwer vrijwillig ouderenadviseur

Foto Niek Brouwer vrijwillig ouderenadviseur

Waarom doe je dit werk?

Omdat het fantastisch werk is. Ik hielp mensen al heel lang met het invullen van de belastingformulieren. Als ik dan bij de mensen thuis kwam dan waren er vaak ook andere vragen. Zodoende ben ik 10 jaar geleden als ouderenadviseur aan de slag gegaan. We merken dat we als vrijwillig ouderenadviseur makkelijk bij de mensen binnen komen.
Mensen vinden het fijn dat je een luisterend oor voor ze bent en met ze meedenkt. Vanuit de gemeente kunnen we senioren een hele mooie informatiemap geven. Die map promoot ik overal. Hierin vind je wat er in Wageningen allemaal is op het gebied van zorg en hulp, of bijvoorbeeld financiële ondersteuning. Echt een heel handig naslagwerk.

Welke vragen krijgen jullie als ouderenadviseurs?

De vragen die we krijgen, zijn heel verschillend. We krijgen veel vragen over wonen en het regelen van zorg maar ook over allerlei praktische zaken. Laatst sprak ik een dame die had een mooie scoo termobiel in de schuur staan die niet meer werd gebruikt. ‘Wat zal ik daar mee doen’’: vroeg ze. Ze kon de scootermobiel wel goed gebruiken omdat ze de laatste tijd minder goed was gaan lopen. De scootermobiel was alleen te groot voor haar. Ik heb haar toen geadviseerd de firma te bellen om te vragen of ze hem kon inruilen. Dat is uiteindelijk gelukt en mevrouw is er erg blij mee. Dit scheelt haar taxikosten en ze is van niemand afhankelijk. Een andere vraag die ik recent kreeg, was van een dame die graag vrijwilligerswerk wilde doen. Ze wist niet goed wat ze daarin wilde. Ik adviseerde haar om met het vrijwilligerscentrum te gaan praten. ‘’Het is vooral belangrijk iets te doen waar je voldoening uithaalt’: gaf ik haar nog mee. Daarna is ze in Wageningen als vrijwilliger aan de slag gegaan. Twee voorbeelden van luisteren en meedenken met de mensen. Soms geef je net dat duwtje om de stap te zetten.

Contact met de ouderenadviseurs

Wilt u ook een gesprek met de ouderenadviseur? Of wilt u de informatiemap ontvangen? Neem contact op met het Startpunt via telefoon 0317-410160 of e-mail startpunt@wageningen.nl