Wat te doen bij geweld in de thuissituatie?

Zit u of een kind in een onveilige thuissituatie? Geweld in de thuissituatie kan veel verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld partnergeweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling. Misschien heeft u te maken met geweld in de thuissituatie? En is het door corona lastig om hulp te vragen? Bijvoorbeeld omdat u altijd in de buurt bent van de persoon bij wie u zich niet veilig voelt. Bij Startpunt Wageningen en Veilig Thuis kunt u praten over uw situatie en ook hulp krijgen.

Chat Veilig Thuis tijdens periode avondklok ook ’s avonds bereikbaar

De avondklok is tot en met 9 februari 2021. Dat betekent dat iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen moet blijven. Door de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Bent u slachtoffer, omstander of pleger van geweld in de thuissituatie? Tijdens de avondklok kunt u tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Ga hiervoor naar www.veiligthuis.nl

Wat te doen bij geweld in de thuissituatie tijdens de avondklok?

Is er geweld bij u thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112. Verlaat als het nodig is uw huis. U mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als u zich thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of u naar iemand toe kan gaan. Het liefst bij u in de buurt. In deze gevallen mag u weggaan uit uw huis en geldt dus een uitzondering. U krijgt geen boete.

Andere manieren om hulp te regelen bij geweld thuis

• U kunt tijdens kantoortijden contact opnemen met Startpunt Wageningen, telefoon 0317-410160. Of stuur een e-mail naar startpunt@wageningen.nl.

• U kunt contact opnemen met Veilig Thuis telefoonnummer 0800-2000. Dat kan 24 uur, 7 dagen in de week. Kijk voor meer informatie op www.veiligthuis.nl

• Kunt u niet veilig bellen of chatten met het Startpunt of Veilig Thuis? Dan is het ook mogelijk om tijdens openingstijden melding te doen bij de apotheek. U vraagt aan de balie naar een ‘Masker 19’. Dat is het codewoord. De apotheek belt, als dat mogelijk is, samen met u naar Veilig Thuis.