Interview met de ouders van Luuk

Inloop Jeugd en Gezin

Inloop Jeugd en Gezin bood een luisterend oor en gaf ons een duidelijke richting

Waarom vraagt ons zoontje zoveel aandacht? Hoe gaan we hier mee om? Hoe houden we alle ballen van ons gezin in combinatie met werk en andere zaken in de lucht? Karien Tel en Berja de Sain van de Inloop Jeugd en Gezin van het Startpunt krijgen veel van dit soort vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren in Wageningen. Zo komt Karien ook in contact met Bert*. In april 2019 is hij de eerste bezoeker van de dan nog nieuwe Inloop Jeugd en Gezin. Bert is de vader van Luuk* (7 jaar) en getrouwd met Ilse*.

Het verhaal van Luuk

‘’Luuk was vanaf de geboorte al een kind dat veel aandacht vroeg. Hij is een lief, aanhankelijk en een heel sociaal kind. Maar soms ook erg druk en aanwezig. Hij heeft een hele sterke wil en hij kan nogal impulsief reageren. Als ouders moeten we altijd met hem onderhandelen en heel duidelijk naar hem zijn. Anders gaat het mis. Daar hebben we meteen hulp bij gezocht. We kregen vanuit de hulpverlening waardevolle tips en leefregels om Luuk en ons daarmee te helpen. Dat werkte thuis heel goed. Toen hij in groep 3 van de basisschool kwam, ging het opnieuw mis. Wat er op school van hem gevraagd werd, sloot niet aan bij het plan dat hij in zijn hoofd had over de dag. Hij raakte daardoor gefrustreerd. Hij was er met zijn hoofd vaak niet bij en had last van extreem boze buien. Hij was dan niet voor rede vatbaar. We hebben toen ook meteen actie ondernomen. Luuk is inmiddels getest en heeft een stoornis in het autistisch spectrum maar met een normale intelligentie.”

Hoe dan verder?

Als je dat dan weet, hoe ga je verder? Wat is er qua begeleiding nodig? Wat moet je allemaal regelen en bij wie? Wat pak je eerst aan en wat later? En hoe zorg je dat je als gezin overeind blijft? “Toen ik in april in de krant over de Inloop Jeugd en Gezin las, ben ik gelijk naar het Startpunt gegaan. Ik werd heel prettig ontvangen en het was een open gesprek. Karien toonde allereerst begrip voor onze situatie en luisterde goed naar ons verhaal. Ik heb de dillema’s waar we mee zaten aan haar voorgelegd. Op dat moment zaten Ilse en ik ook allebei aan de grens qua energie. Ze had ook echt aandacht voor dat stuk. Hoe houd je het samen vol? Ze gaf aan wat ze zag gebeuren tussen ons. Die spiegel kan wel heel helpend zijn om even met een afstand naar de situatie te kijken. Ze gaf ook bruikbare tips.’’

Wat is er veranderd?

“Vanaf dit schooljaar gaat Luuk naar het speciaal onderwijs. We zien vanaf het begin een verbetering. Hij is vro lijker, praat over school en had laatst een knutselwerk gemaakt. Dat was eerder ondenkbaar. De spanning die hij eerder op school had, is nu weg. Zijn we er dan nu? Nee, Luuk blijft speciale aandacht vragen. Maar mede dankzij Karien hebben we duidelijker gekregen wat er nodig is. Wat we eerst oppakken en wat eventueel later. Voor Luuk is het heel belangrijk dat niet alles tegelijk komt. We gaan nu kijken naar logeeropvang zodat we ook in het weekend even tijd voor elkaar hebben.”

Welk tip heb je voor andere opvoeders?

“Als het niet lekker loopt met je kind? Schroom niet om tijdig hulp of advies te vragen. Je bent er echt mee geholpen. Je houdt zelf de regie. Als je lang blijft aanmodderen dan loop je vast en daar is niemand mee geholpen.”

Informatie

Wilt u ook een gesprek met een van de medewerkers van de Inloop Jeugd en Gezin?  U kunt hier elke vrijdag van 9.00-13.00 uur terecht met vragen over opvoeden en opgroeien in Wageningen. De inloop is zowel geschikt voor opvoeders als jongeren.