Participatie en Werk

Het is niet voor iedereen makkelijk om een baan te vinden en te houden. Bent u beperkt in de mogelijkheid om te werken, bijvoorbeeld door een handicap? Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Afhankelijk van uw situatie wordt bepaald wat voor u passend is. De uitkerende instantie zoals bijvoorbeeld de gemeente of het UWV is verantwoordelijk voor het betalen van het traject. Heeft u een uitkering bij het UWV? Informeer dan daar naar de mogelijkheden voor hulp naar werk.

Trajecten naar werk vanuit de gemeente

Heeft u een bijstandsuitkering? Hieronder leest u de mogelijkheden voor ondersteuning naar werk. Welke ondersteuning wordt ingezet, is afhankelijk van uw situatie. Het  is dus maatwerk.

Ondersteuning gericht op werk

Heeft u een bijstandsuitkering en zijn er geen moeilijkheden om aan het werk te gaan? Dan ondersteunt de gemeente u om zo snel mogelijk aan het werk te kunnen. Misschien wordt een training om te leren solliciteren aangeboden. Of krijgt u via uw klantmanager vacatures waarop u kunt solliciteren. Het doel is om zo snel mogelijk weer te kunnen werken.

Ondersteuning gericht op reintegreren

Kunt u niet zomaar aan de slag omdat u bijvoorbeeld een lange tijd niet gewerkt heeft? Of omdat u een ziekte of handicap heeft waardoor u niet goed weet wat u aankunt? Dit traject is erop gericht om wel weer een betaalde baan te vinden. Maar er zijn vaak verschillende stappen nodig om daar te komen. Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk. Of werken met behoud van uitkering.

Ondersteuning gericht op zorg

Soms zijn er medische of psychische problemen waardoor werken niet (meer) kan. Dan kunt u ondersteuning, begeleiding of behandeling krijgen. Het kan ook zijn dat u met een besluitbrief (toekenning) van de gemeente kan gaan werken. Bijvoorbeeld bij een zorgboerderij of een andere plek voor dagbesteding. Welk traject bij u past , is afhankelijk van wat u kunt.

Overige informatie

Heeft u een bijstandsuitkering en heeft u vragen over het vinden en houden van werk? Neem dan contact op met uw klantmanager van de gemeente.